2012年11月6日 星期二

500人情不要來

500人情不要來

準新娘人情有價 「少過500不要來」 - 500人情不要來


踏入結婚旺季,大家或者已經收到紅色炸彈,仲可能頭痕緊唔知畀幾多人情。不過,一個即將結婚嘅女仔好坦白,喺facebook向朋友講明唔 收少過500蚊人情,「派帖前問你一句,要是真的給500人情就不要來了!」。







呢位準新娘話,因為喺高級酒店搞自助餐婚宴,仲話「有人真係畀得出500個下我真係絕交都似」。有自稱「貧友」的友人回應:「作為貧友的 我……聽到您咁講真係有啲傷心。」



朋友「聽咁講傷心」

呢段對話畀人截圖後引起討論區熱話,有網民將佢嘅blog甚至結婚相都摷埋出嚟,連內地網民都加入,形容呢位準新娘係「要臉又怕蝕底」嘅社 會典型。仲有網民好認真咁討論公價人情幾多。



Emily就覺得,出席朋友婚宴目的係恭賀一對新人,分享佢哋嘅喜悅,見證佢哋踏入人生新階段,人情係祝福,何必因喜慶事而講錢傷感情呢?



準新娘人情有價 「少過500不要來」 - 500人情不要來

Blog Archive